Nieuwe wetten op gebied van personeel
Met ingang van 2022 zijn er weer een aantal zaken op het gebied van personeel veranderd, de belangrijkste heb ik op een rijtje gezet.

Thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding
Vanaf 1 januari geldt er een gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten. Je mag thuiswerkers een belastingvrije vergoeding geven van maximaal twee euro per dag.
De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer blijft bestaan. Deze bedraagt maximaal € 0,19 per kilometer.
De werkgever mag niet op dezelfde dag én (een deel van) de thuiswerkkostenvergoeding betalen én een reiskostenvergoeding. Ook niet wanneer de werknemer een deel van de dag thuis werkt en een deel op kantoor.

WKR weer terug naar 1,7 procent
Dit is een terugkeer naar de oude situatie. Om vergoedingen tijdens de coronacrisis mogelijk te houden, werd de vrije ruimte voor 2020 en 2021 naar 3 procent verhoogd over de eerste 400.000 euro.
Er zijn geen plannen om hier in 2022 mee door te gaan. Daarmee keert de vrije ruimte terug naar de oude percentages.
Vanaf 1 januari 2022 is de de vrije ruimte weer 1,7 procent van de eerste 400.000 euro van de loonsom. Over het meerdere geldt een vrije ruimte van 1,18 procent.

Minimumloon vanaf 1 januari 2022
Vanaf 1 januari 2022 verdient een werknemer van 21 jaar of ouder die fulltime werkt, minimaal € 1.725,- bruto per maand. Daarmee stijgt het minimumloon in 2022 met 1,41 procent ten opzichte van de tweede helft van 2021.

Rookruimtes in bedrijven verboden
Het rookverbod wordt uitgebreid naar bedrijfspanden. Vanaf 1 januari 2022 mogen bedrijven geen rookruimte meer hebben voor hun werknemers. Bedrijfsvoertuigen zijn ook werkplekken. Het rookverbod geldt daarom ook in leaseauto’s en vrachtwagens, ook als er niemand meerijdt. De boete voor overtreding van de Tabakswet is minimaal 450 euro.
Een beschutte buitenplek om te roken mag alleen op het buitenterrein van het bedrijfsgebouw en mag niet aan het gebouw grenzen of aan het gebouw bevestigd zijn. Onder een afdakje van het gebouw of op een binnenplaats of patio mag dus niet worden gerookt. Bovendien mogen mensen die binnen in het gebouw zijn niets merken of ruiken van het roken buiten. Dat geldt ook voor de mensen die van en naar het gebouw lopen. Dan geldt ook nog dat de plek waar buiten wordt gerookt een plek moet zijn waar werknemers niet voor iets anders hoeven te komen dan om te roken. Dus onder het afdakje waar ook de afvalcontainers staan of in de fietsenstalling mag niet worden gerookt!